Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Ένα μικρό χωριό μια μεγάλη ιστορία


     Η κοινότητα Βαθυπέδου Ιωαννίνων βρίσκεται σκαρφαλωμένη στις αετοφωλιές της Πίνδου, 30 χλμ. ανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων.

     Πριν από 250 χρόνια μια αρμάδα ακριτών των δυτικών συνόρων του Συρράκου αποσχίσθηκε και εγκαταστάθηκε στις σπηλιές της Προσβάλας που έμελλαν να γίνουν τα πρώτα σπίτια των "αποίκων". 

     Από το 1990 η ζωή αλλάζει. Οι απανταχού Βαθηπεδιώτες επιστρέφουν στη γενέτειρά τους αναπαλαιώνοντας τα παλιά μισογκρεμισμένα σπίτια και κτίζοντας καινούργια.

     Η πολιτεία αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα ης Κοινότητας και την προσφορά των κατοίκων της στην Ελλάδα την τίμησε με μία παροχή της. Της αναγνώρισε την ικανότητα της αυτοδιαχείρισης και παρέμεινε κοινότητα κατά την τροποποίηση του χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το σχέδιο "Καποδίστριας"¨. Σήμερα 2000 στις αρχές της τρίτης χιλιετηρίδας η Κοινότητα αλλάζει όψη. Με παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται είτε από δωρεές των δημοτών, είτε από κονδύλια του Προγράμματος ΕΠΤΑ, είτε από τα ΠΕΠ του Γ' Κ.Π.Σ. γίνεται πραγματική κοσμογονία. Αναπλάσεις δρόμων και πλατειών, διανοίξεις ή διαπλατύνσεις υφιστάμενων δρόμων, αποκατάσταση παραδοσιακών καλτεριμιών, νερόμυλων και αλωνιών, προσπάθεια για βελτίωση του κύριου οδικού άξοναΑνατολική-Βαθύπεδο, φέρνουν κοντά τον Βαθυπεδιώτη ή τον τουρίστα σε αυτές τις άγριες ομορφιές.

     Επίσης βρίσκονται υπό ίδρυση το Πνευματικό Κέντρο Βαθυπέδου σαν συντονιστικό όργανο του έργου του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθυπεδιωτών Αρτας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθυπεδιωτών Αθήνας, συλλόγων με πλούσια ιστορία και πρωτοπορία στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

     Τα τελευταία χρόνια, η τοπική αυτοδιοίκηση των βλαχόφωνων Κοινοτήτων των Τζουμέρκων με τη βοήθεια και συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων, της ΤΕΔΚ Ιωαννίνων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης διοργανώνει ετήσιο αντάμωμα των βλάχων των Κοινοτήτων Συρράκου, Καλλαρυτών, Ματσουκίου, Βαθυπέδου και του Δημοτικού Διαμερίσματος Παλαιοχωρίου του Δήμου Τζουμέρκων.

     Οι τρόποι πρόσβασης στην κοινότητα είναι α) Γιάννινα-Κατσικάς-Δροσοχώρι-Δρίσκος-Ανατολική-Βαθύπεδο, και β) επαρχιακός δρόμος Γιάννινα-Μπαλντούμα-Γότιστα-Κράψη-Ανατολική-Βαθύπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάλεσμα απευθύνει ο Σύλλογος των Ιωαννίνων στους απανταχού Βαθυπεδιώτες και μη

 Στης 14 Αυγούστου στο πανηγύρι τού Βαθυπέδου ο Σύλλογος μας θα κάνει παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων. Με μικρό τμήμα θα ξεκινήσουμε ...